Ken je dat? Je surft wat van de ene naar de andere site en opeens ben je ergens waarvan je denkt – wat grappig! Of  – wie verzint zoiets??
Hieronder wat sites waar ik de laatste tijd per ongeluk verzeild raakte en toch even leuk heb rondgekeken.

De Wayback machine

Hoe zag de eerste website van jouw bedrijf of je eerste blog eruit, weet je dat nog? Via de Wayback Machine kun je wellicht een snapshot van jouw site vinden. Deze zoekmachine is een initiatief van The Internet Archive, een organisatie die ernaar streeft alle websites op het internet volledig te archiveren. Hiervoor worden regelmatig alle webpagina’s inclusief scripts, afbeeldingen etc. naar hun archief gekopieerd (dat lukt overigens niet altijd: op de snapshots van onze oude sites is geen logo te vinden en veel afbeeldingen ontbreken ook). De Wayback Machine heeft vanaf 1996 miljarden webpagina’s opgeslagen. Meer informatie op Vakblog van Raymond Snijders.

Zo zag de website van CoCreCi er in 2010 uit:
oude website CoCreCi

En via deze link is de eerste CoCreCi website (2002, de afbeelding is uit 2003) te zien. De meeste afbeeldingen ontbreken, het – behoorlijk irritante – achtergrondmuziekje is wel in het archief beland.

Google Doodle

Deze zal iedereen wel kennen, maar het blijft leuk. Ter ere van allerlei verschillende feestdagen, jubilea en geboorte- of sterfdagen van meer of minder bekende beroemdheden wordt het Google logo aangepast. Dit heet de Google Doodle. Er zijn doodles voor gebeurtenissen als het 50-jarig bestaan van de tv-serie Dr. Who tot Koninginnedag in Nederland tot het 119 jarig bestaan van de ijscoupe (op 3 april 2011): ijscoupe doodle

Soms zijn de doodles zelfs hele games geworden. Hier vind je alle Google Doodles.
Heb je zelf een goed idee voor een doodle? Mail dan naar proposals@google.com. Google zegt dat alle voorstellen worden gelezen (maar niet allemaal uitgevoerd).

Meer mozzarella eten zorgt voor meer doctoraten in de civiele techniek

mozzarella_meer_doctoraten“Er zijn drie soorten leugenaars: gewone leugenaars, grote leugenaars en statistici” zei de Engelse premier Disreali ooit. Wie een beetje zoekt in statistieken en allerhande onderzoek ontdekt moeiteloos correlaties die helemaal niet bestaan. Allerlei van deze nonsens verbanden zijn te vinden op de website van Tyler Vigen. Hij zette deze site ooit voor de lol op en ook een beetje om mensen te laten nadenken over statistiek en numerieke verbanden. Een paar voorbeelden:

  • Het aantal mensen dat verdrinkt in een zwembad hangt samen met het aantal films waarin Nicolas Cage speelt.
  • Het aantal scheidingen in Maine (USA) correleert met de margarine consumptie per hoofd van de bevolking.
  • Het aantal wiskundigen dat afstudeert hangt af van de hoeveelheid uranium die is opgeslagen in kerncentrales in de Verenigde Staten.
  • En zo staan er nog 30.000 verbanden op deze site.

Mama appelsap

mama appelsap mondegreenEen “mama appelsap” heet officieel een “Mondegreen”. Je kent het vast wel: je hoort een liedje maar verstaat niet precies wat er gezongen wordt. Je hersenen maken er dan toch iets – voor jou – begrijpelijks van. Mama appelsap is wat veel mensen verstaan in het nummer Wanna Be Startin’ Somthin’ van Michael Jackson. (Hij zingt Mama-se mama-sa ma-ma-coo-sa). Op de radiozender 3FM had dj Timur Perlin enige tijd een programma waarin mensen mondegreens konden insturen. Dit onderdeel heette Mama appelsap. Het woord Mondegreen is overigens weer afgeleid van een Schots gedicht waarin iets dergelijks gebeurde.

Op de website KissThisGuy.com (“Kiss this guy” is een mondegreen van een liedje van Jimi Hendrix) vind je allerlei verkeerd gehoorde songteksten. Je kan zoeken op lied en artiest.

De Chief Bottle WasherKlein bottle

Wie weet wat een Klein Bottle is? Ik wist het ook niet, maar mijn dochter wel. En ze wilde er eentje hebben…

Eerst maar wat het is:

MobiusbandEen Klein Bottle is bedacht (al in 1882!) door de Duitse wiskundige Felix Klein. Het is eigenlijk meer een gedachtenexperiment: een Möbiusband is een reep papier die 1x gedraaid wordt en aan elkaar geplakt. Nu heeft hij maar één vlak en één rand. Een mier kan er overheen lopen en van de onder- naar de bovenkant gaan zonder over een rand te hoeven. Felix Klein bedacht dat als je twee Möbiusbanden combineert je een soort 4-dimensionale fles krijgt, waarbij een mier van de binnen naar de buitenkant kan lopen zonder over een rand te gaan. Zo’n Klein Bottle kan alleen bestaan in een 4-dimensionale wereld. Maar die hebben we niet bij de hand.

En waar koop je dan zo’n ding?

Bij Cliff Stoll in Oakland, Californië natuurlijk! Deze astronoom is er in geslaagd 3-dimensionale Klein Bottles te maken. Hij verkoopt ze online via een website die er werkelijk niet uitziet (vindt hij zelf ook, maar hij claimt dat de site zo sneller laadt en hij te lui is om de site mooier te maken). De hele site staat vol nerdgrappen, maar als je er voor open staat zijn die best leuk. Als je een Klein Bottle bestelt krijgt je een persoonlijke mail van de “Chief Bottle Washer – Cliff Stoll”:
Cliff Stoll“I’ll bike to the post office today (Monday the 6th) and send it via First Class Mail International (which means Air Mail).
In theory, the box should arrive in about a week to 12 days depending on the post and customs.  But, in practice, it’s hard to predict exactly, what with the weather, the economy, the political situation, global warming, continental drift, the expansion of the universe, and the uncertainty principle.  If it does not arrive within 3 weeks, please send e-mail and I will do my best to track it down.”

In de mail staat verder een link met foto’s van het verpakken van je Klein Bottle. In het pakket zitten ook nog allerlei leuke weetjes over de fles. Op YouTube zijn diverse filmpjes van Cliff Stoll te vinden over de Klein Bottles en hoe hij ze onder zijn huis heeft opgeslagen en met een zelfgemaakte robot pakt als er een order is. Kortom: eigenlijk een heel goed doorgevoerd marketingconcept van een “wetenschapper die geen verstand van verkopen heeft”.

Op YouTube is overigens ook de Ted Talk (“Ideas worth spreading”) te vinden van Cliff Stoll, die niet over Klein Bottles gaat. Deze heeft als titel Clifford Stoll on everything.

De eerste website van Nederland ooit (en de derde van de wereld)

Dat was in februari 1992 de site van Nikhef (het Nationaal instituut voor subatomaire fysica): Nikhef site

Het World Wide Web werd in 1989 bij CERN (Europees laboratorium voor deeltjesonderzoek) bedacht door Tim Berners-Lee. Zijn baas vond het idee “vague but interesting”. De bedoeling van het WWW was om gemakkelijker informatie en documentatie over onderzoeken te kunnen uitwisselen. In 1991 was de eerste website van de wereld (van CERN) een feit. Hier kun je zien hoe deze site eruit zag.

Nikhef, gelieerd aan CERN, was vervolgens snel met het opzetten van een eigen site. Meer informatie hierover is te vinden bij de moderne Nikhef site.
Tim Berners-Lee ontving in 2017 de Turingprijs voor pioniers in de informatica.

banaansnijderThe useless web

Echt nutteloze sites bekijken? Dan moet je op theuselessweb.com zijn. Met een druk op de knop krijg je steeds een andere volledige nutteloze site voorgeschoteld. Van een site waar alleen “heeeeee!”en “hoooooo!” op staat, tot een site die je helpt zoeken waar je bijvoorbeeld een banaansnijder kan kopen….